AddThis

Ίων του Πλάτωνα – Ένα μικρό συμπόσιο

Πέμπτη, 15/9/2016 - 18:30

Παλαιό Ελαιουργείο

0 stars

 Περιγραφή

Ο πλατωνικός διάλογος «Ίων», δείγμα πλατωνικής «κωμωδίας», θα παρουσιαστεί ως σκηνικό σχεδίασμα για το Φεστιβάλ των Αισχυλείων, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας -στον υπαίθριο χώρο πίσω απ’ το θέατρο– με συνοδεία μουσικών επί σκηνής. Με το φως του ήλιου, έως λίγο μετά τη δύση, το κοινό θα παρακολουθήσει τον διάλογο συμμετέχοντας σε ένα μικρό συμπόσιο με κρασί και μουσική.

Ο διάσημος Εφέσιος ραψωδός και «ηθοποιός» Ίων επιστρέφει από την Επίδαυρο, έχοντας λάβει το πρώτο βραβείο στις γιορτές προς τιμήν του θεού Ασκληπιού, προκειμένου να διαγωνιστεί και στα Παναθήναια. Συναντά το Σωκράτη και στο διάλογό τους εξετάζεται κατά πόσο η ποιητική δημιουργία και η ραψωδική, οφείλεται σε θεία έμπνευση ή σε κάποια συγκεκριμένη τέχνη.
Ο «Ίων» εκτυλίσσεται, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πριν αποστατήσει η Έφεσος από την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Αποτελεί προστάδιο της αυστηρής στάσης του φιλοσόφου στην «Πολιτεία». Η βαθιά σωκρατική ειρωνεία, η ριζική αμφιβολία για τα παραδεδομένα και οι αντιδράσεις του ραψωδού, χαρακτηρίζουν το έργο δίνοντας έναν κωμικό τόνο που απογειώνεται με θεαματικό τρόπο στο τέλος, θίγοντας πολλά θέματα που απασχολούν από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5 ΕΥΡΩ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Γνωρίζεις λοιπόν, ότι ο θεατής είναι ο έσχατος μιας αλυσίδας μαγνητισμένων δακτυλίων, που λαμβάνουν την δύναμη το ένα μετά το άλλο; Ο μέσος είσαι εσύ, ραψωδός και ηθοποιός, ενώ ο πρώτος είναι ο ίδιος ο ποιητής. Ο θεός έλκει την ψυχή των ανθρώπων όπου θέλει, κρεμώντας την δύναμη του ενός από τη δύναμη του άλλου.

 Συντελεστές

Mετάφραση:
Αθανάσιος Τσακνάκης
Σύλληψη-Σκηνοθεσία:
Νάνα Παπαδάκη
Επιμέλεια κοστουμιών:
Άση Δημητρoλοπούλου
Μουσική-Στίχοι:
Βαγγέλης Γιαννάκης
Μουσικοί επί σκηνής:
Γιάννης Βιλιώτης, Βαγγέλης Γιαννάκης, Μάριος Παπούλιας
Οργάνωση παραγωγής-Σκηνική διαμόρφωση χώρου-Φωτογραφίες:
Γιώργος Ζορμπάς
Έκδοση προγράμματος:
Χ. Κουτρουδίτσος-Διάγραμμα/ Διορθώσεις

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος (Σωκράτης), Nάνα Παπαδάκη (Ίων)

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Αδαμαντία Βλάμη, Φωτεινή Καπελλάκη, Μαρία Καστάνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου

 Λεπτομέρειες

Θεσμός: 
Αισχύλεια 2016

Κατηγορία Θεάματος: 
Θεατρική παράσταση

Ζωντανή μετάδοση: 
No

Αφήστε το σχόλιο σας