AddThis

Θεατρική Παράσταση "Γυναίκα-τ' Ήλιονος το φως", στην Ποντιακή Διάλεκτο, του Ηλία Τ. Υφαντίδη- Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας "Νέα Τραπέζουντας"

Saturday, 18/6/2016 - 20:30

Παλαιό Ελαιουργείο

0 stars

 Description

Σύλλογος Ποντίων Ελευσινας

Θεατρική Παράσταση "Γυναίκα-τ' Ήλιονος το φως", στην Ποντιακή Διάλεκτο, του Ηλία Τ. Υφαντίδη

Στην σύγχρονη Αθήνα, ο Ιάκωβος, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών και η Συμέλα, ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι. Λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφασίζουν να συγχωνευθούν σε έναν επαγγελματικό χώρο.
Το αποτελέσμα;! Αυτό που φαντάζεστε:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ: "Η ΑΝΑΠΑΥΣΙΣ".
Αγωνιστές και οι δύο, ποντιακής καταγωγής προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο ταξίδι που λέγεται ζωή... και να επιβιώσουν σε μία ποντιακή Βαβέλ δίχως προηγούμενο.
Απο προξενιό σε κηδεία, από κασέλες σε νυφικά, από στεφάνια για νεόνυμφους σε στεφάνια για εκλιπόντες, απο το μαύρο στο ασπρο και όλα πάλι από την αρχή.
Γιατί έτσι είναι η ζωή. Και η ΖΩΗ ειναι ΓΥΝΑΙΚΑ: απρόσμενη, αμφίρροπη, με τα πάνω και τα κάτω της και όμως, υπέροχη, μαγική και ιερή.

Οι ετερόκλητοι ήρωες μας:

Η Συμελα, ο Ιάκωβος και τα παιδιά τους ο Δημήτρης και η Σοφούλα. Η Χαρίκλεια και ο καψούρης ο Παντελής, παρέα με τον Θεοχάρη και τον έρωτά του, την Μαρίνα. Ο Γιωρίκας ο καλός γαμπρός, ο Χριστόφορος και η γυναίκα του η
Ευτέρπη. Η φεμινίστρια Βαρβάρα και η Λιλή (που την θέλουνε πολλοί) και τέλος, ο Γιάννες (που είναι ένας από τους πολλούς).
Βέβαιααα... είναι και ο Αγαθαρχίδης μέρος της ιστορίας μας· και ο Αγαθήμερος που καλεί τον Μάντη. Α! Και η Θεά Αθηνά.... Και φυσικά, ο Αριστοτέλης, ο ρήτορας. Ενταξει, λίγο μπερδεμένο αλλά θα δείτε και θα καταλάβετε...

Την εκδήλωση   χαιρέτησε η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κ. Μαρία Βασιλείου αναφερόμενη στη πολιτισμική ταυτότητα  της Ελευσίνας ,δημιούργημα και των   15 εθνικοτοπικών  συλλόγων   ,  προνόμιο που μαζί με άλλα ,συνετέλεσε  στην μεγάλη επιτυχία της να είναι  Υποψήφια Πολιτιστική πρωτεύουσα  Ευρώπης το 2021. Τόνισε ότι για τη   μοναδική αυτή ευκαιρία να μεταβεί στην ευφορία και στην  βιώσιμη ανάπτυξη,  σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δημιουργικοί πολίτες της. Και  οι δημιουργικές της γυναίκες που τιμούμε  ως μήνυμα του μήνα λαογραφίας .  Στην πόλη της θεάς Δήμητρας , μια γυναικεία θεότητα  έδωσε τροφή σε όλη την  ανθρωπότητα. Η πρώην εργάτρια της γής και της βιομηχανίας , η  σημερινή Ελευσίνια  αγωνίζεται   και παλεύει τη δύσκολη αυτή περίοδο ως κόρη, αδελφή, μάνα, σύζυγος, γιαγιά, συμπαραστάτισσα όλων  σε όλα και στήριγμα στο ταξίδι της υποψηφιότητας της πόλης για πολιτιστική πρωτεύουσα  Ευρώπης το 2021.

          Επίσης χαιρέτησε  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τ. Φαρμάκης και παρευρέθηκαν : η δημοτική σύμβουλος κ. Β. Ρεντούμη  ,ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Καμπάνης, οι διοικητικοί σύμβουλοι του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κ. Καρέλλου και Θ.Τζαρτζούλης , ο πρόεδρος  των  ΑΜΕΑ κ. Ε. Κακοσαίος  , των  εθελοντών  κ. Ι. Καλυμνακης , της Κερκυραϊκής Ένωσης κ. Θ. Δολιανίτης ,  των Συμιακών Θ. Κουνελές , των Δωδεκανησίων κ. Α. Μαλιαράκη, της Θεσσαλικής Ένωσης κ. Ε. Τσεσμελη, του συλλόγου Πελοποννησίων κ. Ν. Τριλίκη  και πλήθος  δημοτών.

Ευχαριστούμε θερμά μια ακόμη δραστήρια γυναίκα πρόεδρο , την  ευγενική  πρόεδρο  του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας την κ. Σοφία Παντελίδη - Κοσμίδη, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη τους, για τη συμμετοχή τους στο μήνα λαογραφίας, τη συνεργασία μας και την υποστήριξή  στην  υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα  Ευρώπης το 2021.

 Details

Festival: 
Μήνας Λαογραφίας 2016

Art Category: 
Theatrical show

Has Live Streaming: 
No

 Media

Leave a Comment