AddThis

Αφιέρωμα στον Ορέστη Λάσκο - Για ποιον χτυπάει .... η κουδούνα

Πέμπτη, 31/8/2017 - 21:30

Θερινός Κινηματογράφος Ελευσίνας

0 stars

 Περιγραφή

Ο Απόστολος Λαμπιρίκος είναι εργοστασιάρχης παπουτσιών που πνίγεται στα χρέη. Οι λόγοι είναι ότι έχει δανείσει πολλά λεφτά και η νυχτερινή ζωή της γυναίκας του, της Φλώρας. Οι δανειστές του, παράλληλα, τον πιέζουν να εξοφλήσει τα χρέη. Για να βρει τη λύση, επιστρατεύει έναν υπάλληλο του, άσσο στους υπολογισμούς, τον Κώστα. Στέλνει τον υπάλληλο του στην επαρχεία, με σκοπό να εισπράξει τις οφειλές από τους ανθρώπους που του έχουν δανείσει.

Ο Λαμπιρίκος διοργανώνει μία γιορτή πιστεύοντας ότι θα λύσει τα προβλήματά του. Τότε ο Κώστας επιστρέφει, όπου εκεί γνωρίζει τη γυναίκα του αφεντικού του, και την κόρη του, την Αλίκη, που είναι αρραβωνιασμένη και με την οποία ο Κώστας είναι ερωτευμένος, και του λέει πως όλοι όσοι του χρωστάνε είναι εξαφανισμένοι. Ο Λαμπιρίκος απογοητεύεται, αλλά ο Κώστας δεν το βάζει κάτω. Για να συζητήσουν το θέμα, τους πηγαίνει σε ένα νυχτερινό κέντρο. Η λύση που ο Κώστας προτείνει στο αφεντικό του είναι να αυτοκτονήσει εικονικά.

Την επόμενη ημέρα το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή: Ο Κώστας φωτογραφίζει τον Λαμπιρίκο στο λιμάνι με μια θηλιά στον λαιμό του και στην άλλη άκρη μία κοτρόνα. Μετά τη λήψη της φωτογραφίας, ο Λαμπιρίκος φεύγει από την Ελλάδα με το καΐκι του και πηγαίνει στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή το σχέδιο του Κώστα πετυχαίνει. Οι δανειστές διαγράφουν τα χρέη του Λαμπιρίκου, οι παραγγελίες γίνονται κατά σειρά, τα λεφτά έρχονται ουρανοκατέβατα και τα λεφτά που είχε δανείσει ο Λαμπιρίκος επιστρέφονται. Ενώ, ο Λαμπιρίκος επιστρέφει μυστικά στην Ελλάδα κρυμμένος σε ένα χαλί.

Τότε αρχίζουν να στραβώνουν όλα: Ο αρραβώνας της Αλίκης διαλύεται ενώ ο Λαμπιρίκος, ο οποίος κρύβεται στο σπίτι του έχει αρχίσει να ζητάει την επανεμφάνιση του. Επίσης ο Κώστας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα οικονομικά της εταιρείας, όταν αδυνατεί να υπολογίσει τα έσοδα και τα έξοδα της, ενώ και η οικιακή βοηθός του Λαμπιρίκου, αρχίζει να υποπτεύεται ότι ο Λαμπιρίκος είναι ζωντανός, όταν με τις αγριοφωνάρες του, την τρομάζει. Ο Κώστας τότε του φέρνει μία κουδούνα προβάτου, για να τον ειδοποιούν πότε πρέπει να βγει έξω.

Επίσης, ένας από τους πρώην δανειστές του Λαμπιρίκου, ζητάει τη δήθεν χήρα Φλώρα σε γάμο. Τότε ο Κώστας καταστρώνει ένα σχέδιο για να εμφανιστεί ξανά ο Λαμπιρίκος. Η ιστορία ξαναγράφεται στο σημείο που ο Λαμπιρίκος πάει να αυτοκτονήσει, καθώς την τελευταία στιγμή, αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να κάνει τον γύρο της Μεσογείου με το καΐκι του. Την επόμενη ημέρα ο Λαμπιρίκος εισέρχεται επίσημα στην Ελλάδα με το καΐκι του στο τοπικό λιμανάκι. Το ίδιο βράδυ, γίνεται γιορτή προς τιμήν του Λαμπιρίκου στο σπίτι του. Ο Κώστας τότε βλέπει την Αλίκη με τον πρώην αρραβωνιαστικό της και πιστεύει πως τον κορόιδεψαν. Έτσι, εγκαταλείπει την οικία Λαμπιρίκου και πηγαίνει σε μπουζούκια, όπου αποκαλύπτει σε έναν φίλο του τον έρωτα του για την Αλίκη. Την ίδια στιγμή η οικογένεια Λαμπιρίκου αναζητά τον Κώστα, απογοητευμένη. Ωστόσο, η Αλίκη αποκαλύπτει στην οικογένειά της ότι και εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κώστα. Τη συζήτηση αυτή, τη διακόπτει ένας άντρας, ο οποίος κάνει καντάδα έξω από το σπίτι του Λαμπιρίκου. Ο Λαμπιρίκος, πιστεύοντας ότι ήρθε για την κόρη του βγαίνει έξω νευριασμένος και φωνάζει στον άντρα να φύγει από την αυλή του. Ο άντρας αρνείται, κι ο Λαμπιρίκος του πετάει μία γλάστρα. Όλοι στο σπίτι τρέχουν έξω να βοηθήσουν τον άντρα, που τελικά είναι ο Κώστας.

Ο Λαμπιρίκος συνεφέρει τον Κώστα με την κουδούνα, αλλά παραμιλάει, νομίζοντας πως είναι στον Παράδεισο. Η Αλίκη προσπαθεί να του πει πως τον αγαπάει, αλλά συνεχίζει να παραμιλάει, νομίζοντας πως η Αλίκη είναι Άγγελος. Όταν βλέπει τον Λαμπιρίκο, νομίζοντας πως είναι ο Βελζεβούλ, αποκαλύπτει ότι έπαιζε θέατρο για να δει αν η οικογένεια Λαμπιρίκου τον αγαπάει. Τότε ζητάει από τον Λαμπιρίκο το χέρι της Αλίκης σε γάμο, και εκείνος του τη δίνει.

 Συντελεστές
ΣκηνοθεσίαΟρέστης Λάσκος
ΠαραγωγήΦιλοποίμην Φίνος
ΣενάριοΧρήστος Κυριακός
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Βουτσάς
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Νόρα Βαλσάμη
Μπεάτα Ασημακοπούλου
ΜουσικήΚώστας Σεϊτανίδης
ΤραγούδιΔέσποινα Σταυρουλάκη
Χρηστάκης
ΦωτογραφίαΜάρκος Δεφιλλίπου
ΜοντάζΣπύρος Ανακτορίδης
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
Εταιρεία παραγωγήςΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή16 Δεκεμβρίου 1968
 Λεπτομέρειες

Θεσμός: 
Κινηματογράφος 2017

Κατηγορία Θεάματος: 
Κινηματογραφική Προβολή

Ζωντανή μετάδοση: 
No

Αφήστε το σχόλιο σας