Τίτλος:«Κυνηγώντας-Eξωπλανήτες»O εκρηκτικά αυξανόμενος αριθμός εξωπλανητών που έχει ανακαλύψει η διαστημική αποστολή Kepler κατά τα τελευταία έτη έχει διαμορφώσει όχι μόνο τη νέα εικόνα των πλανητικών συστημάτων στο Γαλαξία μας αλλά και τα νέα επίγεια παρατηρησιακά προγράμματα παρακολούθησης νέων υποψήφιων αστρικών συστημάτων. Στην παρούσα ομιλία θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι ανίχνευσης εξωπλανητών, τα είδη των συστημάτων στους οποίους φιλοξενούνται, οι σημαντικότερες ανακαλύψεις εξωπλανητών καθώς και οι νέες αποστολές που σχεδιάζονται.
Ελευθερία-Παναγιώτα Χριστοπούλου
Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Παν/μίου Πατρών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστρονομίας .
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Παν/μιο Πατρών. Στη συνέχεια έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αστρονομία από το Victoria University of Manchester, (UK) και Διδακτορικό στην Αστροφυσική από το τμήμα Φυσικής του Παν/μιου Πατρών με υποτροφία από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Παν/μιο του Manchester. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως μεταδιδάκτορας (Honorary research assistant και research associate) στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Victoria University of Manchester (UK), στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Παν/μίου Πατρών και ως συνεργαζόμενο διδακτικό προσωπικό στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην παρατηρησιακή αστρονομία στο οπτικό μέρος του φάσματος και συγκεκριμένα 1) τη μελέτη δομών μεσοαστρικής ύλης (ανίχνευση και μελέτη υπολειμμάτων υπερκαινοφανών, πλανητικών νεφελωμάτων, περιοχών ιονισμένου υδρογόνου) 2) τη μεταβλητότητα των ενεργών γαλαξιακών πυρήνων και τα τελευταία έτη έχει επικεντρωθεί στη μελέτη πολλαπλών αστρικών συστημάτων και την ανίχνευση εξωηλιακών πλανητών. Διδάσκει μαθήματα και Εργαστήρια Αστροφυσικής στο τμήμα Φυσικής του Παν/μίου Πατρών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές σε θέματα μελέτης μεταβλητών αστρικών συστημάτων. Στο Παν/μιο Πατρών έχει εγκαταστήσει και λειτουργήσει για πρώτη φορά το Αστεροσκοπείο Μυθωδία στο Παν/μιο Πατρών, το οποίο αποτελεί ένα από τα ενεργά ελληνικά ερευνητικά αστεροσκοπεία συμετέχοντας σε διεθνή αστρονομικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει/οργανώσει παρατηρησιακές αποστολές σε όλα τα ελληνικά τηλεσκόπια και έχει αναλύσει παρατηρήσεις από μεγάλα τηλεσκόπια WHT, INT, UNAM, AAT. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε περιοδικά διεθνούς κύρους με κριτές και έχει πολλές αναφορές στο έργο του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι συν-συγγραφέας του δίτομου πανεπιστημιακού συγγράμματος Αστροφυσικής (2001) και του υπερκειμένου “Φυσική και Ειδικά Θέματα Μοντέρνας Φυσικής» του ΕΑΠ και του συγγράμματος «Εισαγωγή στην Αστρονομία και Αστροφυσική» (2009) του Παν/μίου Πατρών. Έχει μεταφράσει από την Αγγλική γλώσσα τα έργα «Ο Μύθος του Δαρβινισμού» R. Milton (1997) και το "Βιβλίο του Κόσμου" Scientific American, David H. Levy (2004). Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης n (IAU) και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (Hel.A.S). Έχει δύο υιούς
Το κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα στην παρατηρησιακή αστρονομία, επικεντρώνονται στη φωτομετρική και φασματοσκοπική μελέτη μεταβλητών αστέρων και εκλειπτικών συστημάτων στον Γαλαξία μας, στη μελέτη της περιόδου τους και στην ανίχνευση εξωπλανητών με έμμεσες μεθόδους .
Αφήστε το σχόλιο σας